سنسور ناک یا سنسور ضربه چیست ؟

  • 1404/04/11
  • رامین شریف زاده
سنسور ناک یا سنسور ضربه چیست ؟

 

سنسور ناک یا سنسور ضربه 

SENSOR KNOCK CONTROL

سنسور ناک یا سنسور کوبش خودرو ، مقادیر ارتعاشات و لرزش‌های موتور را به ‌صورت مداوم اندازه‌گیری می‌کند. مقادیر اندازه‌گیری‌شده توسط سنسور ضربه، مرتبا به کامپیوتر خودرو (ECU) ارسال می‌شود. درصورتی‌که اعداد ارسال‌شده با مقادیر مجاز تعریف‌شده برای کامپیوتر خودرو تطابق نداشته ‌باشد، چراغ چک موتور روشن می‌شود. عکس‌العمل کامپیوتر خودرو در این شرایط، ابتدا کاهش میزان پاشش سوخت است. این کار توسط ارسال دستور به انژکتورها انجام می‌شود.

سنسور ناک قابلیت تشخیص سطوحی از ضربه را دارد که برای ما به عنوان راننده یا سرنشین، قابل ‌تشخیص نیست؛ اما همین ضربات پیاپی و غیرمحسوس، در طول زمان می‌توانند آسیب جدی به موتور وارد کنند.
هنگامی‌که ضربه موتور توسط سنسور ناک تشخیص داده ‌می‌شود، واحد ECU یا همان کامپیوتر خودرو می‌تواند از سرعت جرقه‌زنی شمع‌ها برای جلوگیری از احتراق سریع یا پیش‌احتراق بکاهد. درصورت خرابی سنسور ناک خودر,، ممکن ‌است صدای کوبش بلندی بشنوید. شتاب کمتر و گاهی مصرف سوخت بیشتر هم می‌توانند از نتایج ناخوشایند خرابی سنسور ضربه باشند.

بررسی عملکرد سنسور ضربه خودرو

برای آشنایی کامل با نحوه عملکرد این قطعه مهم از خودرو، باید مکانیزم عملکرد آن را بشناسیم. مکانیزم عملکرد سنسور ناک بر اساس یک مقاومت متغیر (پیزوالکتریک) است. در داخل این سنسور، یک صفحه ارتعاش‌کننده و یک پیزوالکتریک قرار دارد که در اثر ضربه، تغییر مقاومت می‌دهد. زمانی که فرکانس ارتعاشات موتور از 12 یا 16 کیلوهرتز عبور کند، ولتاژ خروجی این سنسور افزایش می‌یابد و به واحد کنترل الکترونیکی (ECU) ارسال می‌شود.

 

در این فرآیند، اجازه ورود و اختلاط هوا و سوخت به ‌اندازه کافی داده می‌شود تا احتراق در زمان مناسب صورت گیرد. گرمای بالای موتور یا جرقه‌زنی خارج از تایمینگ شمع‌ها می‌تواند قبل از رسیدن پیستون به بالاترین وضعیت در سیلندر، یک احتراق ناخواسته ایجاد کند. این احتراق کنترل‌نشده در موتور، در واقع همان ضربات موتور هستند.

برای جلوگیری از این ارتعاشات و احتراق‌های زودرس، سنسور ناک وظیفه تشخیص ضربات و ارتعاشات ناشی از پیش‌احتراق را دارد. سنسور ناک سپس یک سیگنال به کامپیوتر خودرو ارسال می‌کند تا جرقه‌زنی شمع‌ها برای جلوگیری از پیش‌احتراق، با تاخیر مواجه ‌شود.

نشانه‌های یک سنسور ضربه خراب

محل قرارگیری سنسور ناک یا سنسور کوبش، روی بلوک موتور در قسمت منیفولد هوا و معمولا بین سیلندر 2 و 3 است. دلیل قراردادن سنسور در این محل، این است که هرگونه ارتعاش و لرزش موتور به‌راحتی توسط سنسور قابل ‌تشخیص باشد.

هدف از قرارگیری این قطعه، تشخیص ضربات ناشی از احتراق سریع یا باتاخیر درون محفظه است. این قطعه، نقش اساسی در تشخیص عملکرد صحیح موتور دارد. برای درک تاثیرات خرابی سنسور ناک روی خودرو، باید نشانه‌های خراب‌شدن این قطعه را به‌خوبی بشناسید.

 

1. عملکرد موتور درست به ‌نظر نمی‌آید 
اولین نشانه از خرابی این قطعه، اختلال عملکرد موتور در شرایط مختلف مانند سرعت‌های بالا یا هنگام حمل بارهای سنگین است. افزایش سرعت در سربالایی‌ها و هنگام حمل بارهای سنگین، به‌خوبی این امر را نشان می‌دهد.
در چنین شرایطی باید خودرو را هرچه سریع‌تر به یک مکانیک نشان دهید. اگر حس می‌کنید عملکرد و کارایی خودرو در شرایط یادشده درست نیست، حتی در صورتی که چراغ چک موتور روشن نشده ‌است، ماشین را نزد مکانیک ببرید.

2. شتاب خودرو ضعیف است
یک سنسور ضربه خراب می‌تواند باعث اختلال در شتاب خودرو شود. خودرو با وجود خرابی سنسور ناک، به‌موقع و با قدرت لازم شتاب نخواهد گرفت. این امر قطعا روی ضریب پیمایش، مصرف سوخت و هزینه‌های خودرو تاثیر منفی می‌گذارد. سنسور ناک می‌تواند یکی از عوامل اصلی کندبودن خودرو باشد. برای اطمینان از صحت عملکرد سنسور ضربه، خودرو را نزد مکانیک ببرید.

البته عوامل دیگری مانند خرابی یا کثیف‌شدن انژکتورهای سوخت نیز می‌توانند روی کندشدن خودرو تاثیر به‌سزایی داشته ‌باشند. این قطعه برای کنترل میزان سوخت، باید بسیار دقیق و تمیز باشد.
خودروهای انعطاف‌پذیر یا چندگانه‌سوز با خرابی سنسور ناک ممکن است بخش اعظم قدرت موتور خود را به‌ دلیل پیش‌احتراق از دست بدهند. این امر منجر به کندشدن موتور و اختلال در سیستم انتقال قدرت خودرو می‌شود.

3. روشن‌شدن چراغ چک موتور
زمانی که به دلایل مختلف ضربه یا ناک در موتور ایجاد شود، سنسور ضربه وارد عمل می‌شود و با ارائه گزارش خطا، از ECU درخواست می‌کند تا مقدار پاشش سوخت را کمتر کند تا ضربه کمتری به موتور وارد شود. اگر پس از روشن‌شدن چراغ چک ضربه‌ها کماکان با همان شدت قبلی در موتور ایجاد می‌شود، ممکن است سنسور مپ خراب باشد. البته عوامل دیگری مانند خرابی مبدل کاتالیزوری، سنسور اکسیژن، شمع، وایر و… نیز در روشن‌شدن چراغ یادشده موثر هستند.
4. کاهش قدرت خودرو
هنگامی‌که کامپیوتر خودرو تشخیص دهد که سنسور ناک خودرو به‌درستی کار نمی‌کند، به احتمال زیاد خودرو بخشی از قدرت خود را از دست می‌دهد. میزان خطرناک‌بودن این امر هنگام رانندگی، بسته به شرایط در آن لحظه و میزان توانی است که خودرو از دست می‌دهد. در چنین شرایطی، پایین‌بودن عدد اکتان بنزین خودرو نیز می‌تواند وضع را سخت‌تر کند.

 

در یک نگاه کلی می‌توان این سنسور را یکی از مهم‌ترین سنسورهای هر خودرو دانست؛ زیرا سنسور ناک می‌تواند صحت عملکرد موتور خودرو و تمامی لرزش‌های آن را به کامپیوتر خودرو گزارش دهد؛ بنابراین، سرویس به‌موقع، تعمیر یا تعویض سنسور یادشده می‌تواند کمک فراوانی به صحت عملکرد موتور کند.

______________________________________________________________________

انواع سنسورهای تویوتا و لکسوس اعم از : سنسور میل لنگ ، میل سوپاپ ، کنترل فشار روغن ، هواکش و سنسور پارک سپر جلو و عقب موجود میباشد .

لطفا جهت تهیه و سفارش انواع  لوازم یدکی تویوتا اعم از قطعات موتوری ، بدنه ، جلوبندی ، گریبکس ، لوازم برقی و تزئیناتی با ما در تماس باشید 

تهران 33982530 و 33955198 و یا شماره همراه 09121106619  

جهت ارتباط و تماس با مدیریت به اینجا بروید .

جهت بازدید از محصولات ما لطفا اینجا را کلیک نمائید .

آدرس  گوگل مَپ  ما را در اینجا ببینید .

لوازم یدکی تویوتا

محصولات ما  :  http://toyotagate.ir/Products

جهت ثبت سفارشات و تماس با ما به آدرس لینک زیر مراجعه فرمائید :  

http://toyotagate.ir/Contact 

افتخار میکنیم که  برای تامین قطعات و لوازم یدکی مورد نیاز اتومبیل خود ،  ما را انتخاب نموده اید .

از حُسن انتخاب شما بی نهایت  سپاسگذاریم

در اینستاگرام ما را دنبال کنید :

TOYOTAGATE@

 فروش لوازم یدکی تویوتا